Ataşehir 0216 455 23 32
Videolar

Ortodonti tedavisi için diş çekmek gerekli mi?

  • PAYLAŞ :

Ortodonti tedavisi için diş çekmek gerekli mi? 23.5.1

Ortodonti tedavisi planlanırken belki de en çok karşılaşılan sorulardan biri, neden sağlam dişleri çektiğimiz, ikincisi ise madem diş çekiyorsak o zaman ortodonti tedavisinin ne anlamı olduğudur.

Aslında sorunun cevabı çok açıktır. Çenenizde yer darlığı varsa yani dişleriniz çenenize sığmıyorsa, köpek dişleriniz çıkamayıp yukarıda kalmışsa ve bu sıkışıklık belirli bir miktarın üzerindeyse maalesef genellikle küçük azı dişlerinin çekimi gerekebilir.

Peki kaç tane diş çekilecek? Burada da çenelerin kendi içinde değerlendirilmesi gerekir. Biz her zaman tedavi sonunda, simetrik dişler ve düzgün kapanan bir diş dizilimi isteriz. Üst dişlerinizin ortası güldüğünüzde yüzünüzün ortasında olmalı, mümkünse alt dişlerin ortasıyla çakışmalıdır. Düzgün kapanan, ‘’Sınıf 1’’ diye tanımladığımız çenelerde üst ve alt çenede yer darlığına bağlı çekim yapılacaksa genellikle dört adet küçük azı dişinin çekilmesi gerekir. Bu çekilecek dişler duruma bağlı değişmekle beraber köpek dişlerinin arkasında yer alan dördüncü ya da beşinci dişlerdir.

Örnek video için link'i tıklayabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=tcI78yvhHo4

Bir başka sık karşılaşılan çekimli tedavi durumu ise genellikle alt çenenin geride ve/veya üst dişlerin ileride olduğu ‘’Sınıf 2’’ tedavileridir. Sınıf 2 tedavisi sırasında da eğer durum üst ön dişleri geri alıp, çene geriliğini kamufle etmemize izin veriyorsa sadece üst çeneden 2 adet diş çekimi ile tedavi etmek mümkündür.

Diş çekimi kararı verirken tabii öncelikle dişlerin sağlığının düşünülmesi gerekir. Eğer daha önceden çürümüş, kırılmış, harap olmuş dişler mevcutsa ve eğer planlamaya da uygunsa sağlıklı olanları ağızda tutup bu dişlerin çekimi gerçekleştirilebilir. Daha önceden kaybedilmiş dişler söz konusu olduğunda yine çekim kararını ona göre değiştirebiliriz, örneğin tek çeneden sağdan ve soldan iki diş çekimi yapılacak ancak sağ taraftan daha önce bir kayıp yaşanmışsa sadece soldan bir adet çekimle tedavi gerçekleştirilebilir.

Diş çekimli ortodonti tedavisi birçok ortodonti uzmanı tarafından sıklıkla gerçekleştirilen tedavi şeklidir. Diş çeken doktor yetersiz ya da diş çekmeden tedavi yapan doktor iyi doktor diye sınıflandırmak doğru değildir. Önemli olan diş dudak estetiği, dişin kemik içindeki konumu ve tedavi sonrasında diş diziliminin yüz ile uyumlu olmasıdır. Çünkü her hasta tedavisi bittiğinde ışıl ışıl bir gülümseme ister.

Bunun yanı sıra diş çekimsiz tedavi imkanı tanığı söylenen bazı ortodontik aygıtlar ve braket çeşitleri uzun dönemde tedavide geri dönüş, diş eti çekilmesi, kapanış düzensizliğine bağlı çene eklemi sorunlarına yol açabilmektedir.

Emin olun hiçbir doktor hastasında diş çekmek istemez. Siz neyi istemiyorsanız bizde onu istemiyoruz. Ancak ortodonti tedavisi çok uzun bir süreç ve emin olun hiç kimse hayatında 2 kere tedavi olmak istemez ya da yetersiz ya da zorlama bir tedaviye bağlı başka problemlerle karşılaşmak istemez.

Doktorunuz size, sizdeki durumu ayrıntılı bir şekilde sebep ve sonuçları ile anlattığında, ona güvenmeli, bu yolda kararı doktorunuzla beraber vermelisiniz.

Mutlu Gülüşler

ortodonti-tedavisi-icin-dis-cekmek-gerekli-mi